lauantai 29. joulukuuta 2012

Lumeton joululoma

Asioita, joita on ikävä Suomesta näin joulun alla:
Lumi ja kunnon pakkanen
Jouluruoka
Joulutunnelma
Oikea loma


Joulunvietto Japanissa poikkeaa suuresti joulunvietosta Suomessa, lähinnä siksi ettei täällä vietetä joulua. Tai vietetään, mutta ei siksi että on joulu.
Japanissa jouluun liittyy koristeet (isoja kuusia välkkyvinen valoineen ja ylisuurine palloineen), kakku (erityisesti mansikka-kermakakku, ties mistä tänne on rantautunut tapa syödä sellaista jouluna) ja pariskunnat. Joulu on erikoinen aika vain pariskunnille, jotka käyvätkin ahkerasti treffeillä nimenomaan 25. päivä. Lahjoja annetaan ehkä lapsiperheissä, jos niissäkään. Joulusuunnitelmista kysyminen voi siis olla arka aihe, erityisesti naisille.
Lomaa ei ole normaalisti jouluna ollenkaan. 23. päivä sattuu olemaan nykyisen keisarin syntymäpäivä, joka on aina vapaapäivä, ja siihen liittyy myös sellainen erikoisuus, että jos 23. päivä sattuu viikonlopulle, on myös seuraava arkipäivä vapaapäivä. Näin kävi tänä vuonna kun 23. päivä on sunnuntai, joten ihan sattumalta myös jouluaatto on vapaapäivä. Normaalit ihmiset ovat töissä ja ehkä koulussakin (koulusta riippuen) taas 25. päivä alkaen aina 28.-29. päivä asti, jolloin alkaa uudenvuodenloma. Uusivuosi onkin täällä se iso juttu. Sitä ennen siivotaan tarkasti koko talo ja sitten 1.-3. päivä vain rentoudutaan ja syödään uuteenvuoteen liittyviä ruokia. Silloin myös yleensä palataan vanhempien luokse, kuten Suomessa jouluna. 4. päivä palataan jälleen arkeen.
Meidän koulussamme on koko väliviikkokin vapaata, kuulemma nimenomaan siksi kun yliopistomme on arvoiltaan kristillinen.

Joululomaani varjostaa kuitenkin se, että heti loppiaisen jälkeen 7. päivä minulla alkaa hirveä viikko pelkkiä kokeita. Koska perjantaina ei ole mitään, jäljelle jääviin neljään päivään mahtuu kahdeksan eri koetta. Toisin sanoen minun täytyy joululomallakin opiskella.

Joulunalusviikot ovat olleet kiireisiä; on ollut esitelmiä ja tutkielmien palautusta (okei, kaksi esitelmää joista toista ei päästykään pitämään vielä ja yhden tutkielman palautus) ja satuin vielä sairastumaan flunssaan. Sen puitteissa ollaan vieläkin vähän, yskä ei nimittäin ota laantuakseen. Asiaa ei auta se, että sisällä on tälläkin hetkellä jopa 13 astettä lämmintä (se on keskiarvon ylärajalla jo) ja lämmitin auttaa vain sen ajan kun se on päällä.

***

Tuon ylläolevan taisin kirjoittaa jo viikko sitten 22. päivä, mutta jatketaan siitä mihin jäätiin nyt joulun jälkeen.

Viime viikonloppuna en tehnyt mitään tähdellistä ja jouluaattokin kului pitkälti peiton alla Hobitin äänikirjaa kuunnellen, sillä täällä(kin) joulu oli kylmä ja huoneessani oli parhaimmillaan 10 lämmintä.
Illalla kuitenkin lähdimme Marittan ja jokusen muun vaihtarin kanssa joulukirkkoon. Otimme suunnaksi Kobe Union Churchin ja sen kansainvälisen ja englanninkielisen palveluksen. Vastassa oli jotain ihan muuta kuin mitä Suomessa voisi perinteisessä kirkossa odottaa, mutta ihan ei se mitään. Oli kuitenkin mukava muistaa joulun oikeaa tarkoitusta tänäkin vuonna.

Joulupäivänä lähdin ulos syömään lounasta (se kun ei loma-aikanakaan virallisesti kuulu meidän vuokraamme arkipäivinä, joka 25. päivä joulukuuta täällä on) ja päätin äkillisestä päähänpistosta käydä elokuvissa katsomassa Les Miserablesin uuden version. Se oli todella hyvä, joskin masentavan realistinen, mutta niin on alkuperäisteoskin, joten siitä ei pääse mihinkään.

Keskiviikkona 26. päivä tapasimme sitten Marittan ja suomalaisen ystävämme kanssa ensin Gardensissa elokuvan merkeissä (Hobitti tällä kertaa. Oli muuten vieläkin parempi kuin odotin. ♥), jonka jälkeen jatkoimme Marittan hostperheen luokse yöksi.
Torstaina vietimme hitaan aamun ja lähdimme lounaan jälkeen kiipeämään Nishinomiyan keskellä olevalle Kabuto-vuorelle. Tai no, "vuori" on niin matala (309 metriä) ettei sitä voi kiipeämiseksi kutsua niinkään kuin vain kävelemiseksi ylämäkeen. Alunperin tarkoitus oli mennä vain suomalaisporukalla, mutta Marittan hostäiti päätti lähteä mukaan heidän perheessään tällä hetkellä asuvan perulaisen tytön kanssa. Tämä perulainen on Lions-vaihdossa noin kuukauden verran.
Viidestään sitten taivalsimme ensin vuoren rinteellä olevan temppelin luokse ja siitä sitten eteenpäin ylös vuorenrinnettä. Kiipeäminen kesti parisenkymmentä minuuttia ja alas tultiin toiselta puolelta vähän jyrkempää rinnettä. Mukava pieni ulkoilutuokio. ^^
Keskiviikkoiltana illalliseksi tehtiin takoyakia ja saimme kukin kokeilla tekemistä myös itse. :D Takoyaki on siis mustekalapaloja ja muutamaa muuta ainesta (mm. inkivääriä, tempurataikinaa ja kevätsipulia) taikinan sisällä paistettuna. Valmistus tapahtuu erityisessä takoyaki-pannussa, jossa on pyöreitä, keskikokoisen lihapullan kokoisia syvänteitä, joihin taikina ja ainekset sitten laitetaan. Palloja käänellään sitten puisella tikulla aina välillä. Käänteleminen oli aluksi hieman haastavaa mutta kunhan ranneliikkeen sai oikeanlaiseksi, sekin alkoi sujua. Oli oikein hauskaa tehdä takoyakia itse, kun aikaisemmin olen niitä vain syönyt. :D
 Samana iltapäivällä olimme uskaltautuneet tekemään suomalaiskolmikolla jopa korvapuusteja pelottavassa kaasu-uunissa. ^^" Oikein hyviä tuli, vaikkakin hieman erilaisista aineksista johtuen hieman erimakuisia kuin Suomessa yleensä, mutta ei haitannut. Japanilaisetkin tykkäsivät. :D

Torstaina lähdimme taivaltamaan jonnekin Osakan kuuseen, kun Marittan tuutori järjesti meille bounenkait. Bounenkai (忘年会) on vähän niin kuin meikäläiset pikkujoulut mutta ne järjestetään ennen uuttavuotta. Kirjaimellisesti se tarkoittaa edellisen vuoden unohtamis-tapaamista ja niitä järjestetään nimenomaan kaveri- ja työporukoilla.
Tällä kertaa paikalla oli minä ja Maritta, Marittan tuutori, tuutorin ystävä ja tuutorin ystävän tuutoroitava, amerikkalainen vaihtari. x) Eli siis se sama porukka joiden kanssa kävin Kiotossa.
Menimme Marittan tuutorin vanhempien kotiin (hän asuu vielä kotona) ja pidimme nyyttikestimäiset juhlat. Edellisenä iltana leipomamme korvapuustit pääsivät siis pääsääntöisesti näihin juhliin ja minä olin käynyt ostamassa Haribon karkkeja. Tarkolla oli myös pitsaa, paistettua riisiä ja erilaisia friteerattuja ja paistettuja asioita. Kaikki oli oikein herkullista. ^^ Päivän mittaan katsoimme myös joitain Marittan tuutorin lukioaikaisia videoita (DVDitä) ja pelasimme korttia. Lopuksi kävimme ottamassa purikuria aseman viereisessä tavaratalossa ennen kotiinlähtöä.
Itse olisin ollut kotona sen verran myöhään, että olin ilmoittanut hostäidilleni etten söisi illallista kotona, joten suunnistin Gardensiin etsimään ruokaa. Lopulta päädyin kuitenkin jälleen elokuviin. xD Tällä kertaa kävin kärsimässä läpi Twilight: Breaking Dawn, part 2:sen... Se on kuvauksellisesti hieno, mutta sekään ei pelasta erittäin pahasti ontuvaa tarinaa, joten elokuva oli sen mukainen.

Sellainen joulu tuli tällä kertaa vietettyä. Täytyy kyllä sanoa ettei tuntunut joululta ollenkaan... Seuraavaksi sitten uusivuosi. Suunnitelmissa ei ole mitään erikoista, vaan pitäisi opiskella ahkerasti seuraavan viikon kokeisiin. ^^"



PS: Teen heti perään postauksen, johon laitan rästiin jääneitä kuvia, siksi siis kuvaton jälleen. ^^"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti