torstai 8. marraskuuta 2012

中間試験&大学祭

Ah, hisashiburi (pitkästä aikaa)!!

Tämä pieni blogihiljaisuus on johtunut niistä välitenteistä, jotka mainitsin sivulauseen rivinvälissä toisen asian taakse piiloutuneena viime postauksessa.

Ensimmäinen välitentti oli viime viikon maanantaina ja se koski kielioppia. Kokeen tehtävissä piti muun muassa laittaa verbejä lauseyhteyden mukaan oikeisiin muotoihin, valita monesta vaihtoehdosta oikea, sijoittaa sanoja oikeisiin paikkoihin tekstissä tai lauseissa ja vastata kysymyksiin annettujen tekstien pohjalta. Koe tuntui menevän hyvin, mutta olen huomannut, että kun koe tuntuu menevän hyvin, se meneekin oikeasti huonosti ja toisin päin, joten olin vähän varovaisilla mielin.
Joku ehkä muistaakin, kun meillä oli silloin orientaation aikaan tasokoe, jonka perusteella meidät jaettiin eri tasoille. Minähän olen kolmannella tasolla. Minulla oli myös kommentti siitä, että voin olla kolmostasolla, mutta että minun täytyy kiinnittää extra-huomiota kielioppiin, sillä taitoni saattavat olla hieman heikommat kuin tasoltani vaadittaisiin.
En ole tähän mennessä kokenut kielioppitunteja ollenkaan vaikeiksi. Vastaan on tullut ehkä kourallinen kielioppiasioita, joista en ole aikaisemmin tiennyt, mutta nekään eivät ole aiheuttaneet sen enempää päänvaivaa. Pääosin tunnit ja tehtävät ovat helppoja.
En brassaile turhaan, sillä kun saimme kokeen tulokset seuraavana päivänä (opettajamme on nopea o__o"), kävi ilmi, että minä sain oman ryhmäni parhaimman pistemäärän. Täydet oli 120 ja minä sain 110,5. Kolmostaso on jaettu kahteen ryhmään ja toisessa ryhmässä paras sai kuulemma 115 pistettä, mutta siis niin. Hyvähän tuo minunkin on, olen todellakin tyytyväinen. ^^ Täytyy kyllä mainita, että ylipäätään ryhmälläni meni koe hyvin, ei kukaan mitään huonoa pistemäärää saanut. Hyvä me~

Tällä viikolla oli vuorossa puhetunnin tentit ja kanjitentti.

Puhetunnin tenttejä oli tavallaan kaksi, mutta toinen niistä oli puhe. Puhe pidettiin aiheesta (kaikilla ryhmässämme sama) "Toivoisin tämänjatuon Japanissa olevan asian löytyvän myös minun kotimaastani". Itse kaipasin erityisesti Japanin mahtavien täsmällisten ja kätevien junien perään, mutta myös parempaa liikenteenohjausta. Täällä kun on ruuhka-aikaan myös monissa valollisissa risteyksissä liikenteenvalvojat, jotka pitävät huolen siitä ettei kukaan jää auton alle. Vaasassa asuneena haluaisin sellaisia Suomeenkin, ettei jokainen kadunylitys olisi elämän ja kuoleman asia.
Inhoan puheiden pitämistä millä tahansa kielellä ja jännitän niitä aina kokovartalo-tärinällä, joten siihen nähden puhe meni kai ihan hyvin. Sen arviointia emme ole vielä saaneet.
Toinen puhetunnin tentti koostui kahdesta osiosta, joista toinen oli kuullunymmärtämistä ja toinen kirjoittamista.
Kuullunymmärtämisessä oli ensin sanelua, jossa täytyi yrittää kirjoittaa melkein kokonaisia lauseita ilman kunnon taukoja, niin että oli ehkä puolivälissä lausetta kun toinen jo alkoi. Yritä siinä sitten pärjätä. Tämän osion älyttömyyttä korostaa erityisesti se, että nämä sanelut olivat suoraan kirjastamme, joten kaikki keskustelut olisi voinut kuunnella etukäteen niin monta kertaa, että ne muistaisi ulkoa. Opettaja vihjaisikin, että näin meidän odotetaan tekevän ja jotkut ryhmäläiseni olivatkin olleet järkeviä, mutta minä en halunnut siihen ryhtyä, sillä mielestäni keskustelujen ulkoaopettelussa ei opi mitään ja niitä keskusteluja on ihan kiitettävästi (jokaisessa kappaleessa noin 10 enemmän tai vähemmän pitkää ja kappaleita oli tässä kokeessa 5). Toisissa kuunteluosion tehtävissä tuli kuunnella keskustelua ja vastata kysymyksiin. Se oli sentään helppo.
Kirjallisessa osiossa tuli kirjoittaa lauseen tai kahden jatkoja annetulle keskustelulle, kiinnittäen erityisesti huomiota kohteliaisuustasoon. Siinähän se meni, ihan tarpeeksi hyvin varmasti.

Meillä on joka viikko pieni testi edellisen viikon kanjikappaleesta ja koska olin näitä pikkutestejä varten opetellut kanjit jo hyvin, minun täytyi vain kerrata hieman ja kanjikoe meni oikein hyvin. Ihan täysiä ei taida tulla, sillä yksi tehtävistä oli monivalintaa ja muutamassa kohdassa esiintyivät arkkiviholliseni transitiivi- ja intransitiivi-verbit (toinen ottaa tekijän ja toinen ei, esimerkiksi avata ja aueta). En vain millään muista kumpi verbeistä on kumpi ja se ärsyttää. Mutta melkein täydet kuitenkin, luulisin.


Kokeiden keskelle osui ehkä huonoimmin ikinä ajoitettu yliopistofestivaali. Tai no, ei se japanilaisille ollut huonosti ajoitettu, sillä ei heillä ole välitenttejä, mutta kuitenkin. Festivaali kesti torstaista sunnuntaihin, ja meidänkin tunnit peruttiin torstain ja perjantain osalta.
Japanissa on kouluissa ja yliopistoissa erilaisia harrastusklubeja ja -ryhmiä opiskelijoille. Usein ne liittyvät jotenkin urheiluun ja klubeja löytyykin monenlaisia aina koripallosta ja jalkapallosta tennikseen, jousiammuntaan, kendoon ja taistelulajeihin. Olen nähnyt myös purjehtijoita ja nyrkkeilijöitä (usein urheilijoilla yllään takki tai housut joissa lukee heidän lajinsa, sillä urheilu otetaan tosissaan ja he harjoittelevat jatkuvasti). On myös ryhmiä vaikkapa elokuvista, taiteista tai tanssissta kiinnostuneille. Kävimmekin katsomassa hulatanssiryhmän esitystä, sillä Marittan tuutori sattuu olemaan sen ryhmän jäsen. Todella hyvin tytöt tanssivat ja olivat liikuttuneita kun kävimme heitä katsomassa. Mielelläänhän me. ^^
Siispä, festivaaleilla on paljon eri klubien värkkäämiä kojuja joista saa lähinnä erilaisia ruokia tai herkkuja. Oli oikein työ vältellä kaikkia niitä omia kojujaan mainostavia opiskelijoita, jotka halusivat välttämättä myydä ulkomaalaisille jotain. x) Jotkut ryhmät järjestävät myös näytöksiä jos se sopii ryhmän teemaan (kuten tämä hulatanssi).
Sunnuntai-iltana oli vuorossa WEAVERin konsertti. Satuimme molemmat Marittan kanssa tietämään kyseisen bändin, joten päätimme käydä katsastamassa keikankin. Keikka oli ilmainen, sillä bändin rumpali on Kangakun entinen opiskelija. Oli oikein kiva keikka, vaikka tulikin vähän kylmä, sillä se oli ulkona. x) Mutta ei se nauttimista haitannut. ^^

Lähiaikojen suunnitelmissa on opiskelun lisäksi pari retkeä erinäisiin paikkoihin, niistä lisää sitten jälkeenpäin. ^^

Osakaa maailmanpyörästä nähtynä.



PS: 中間試験 = chuukanshiken, eli välitentti ja 大学祭 = daigakusai, eli yliopistofestivaali.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti